Приходите от интернет реклама у нас с ръст от 27%

Мобилната (дисплей) реклама също расте изключително бързо
Обновена: 31 мар 2017 00:09 | 30 мар 2017 22:24, Бойчо Попов
9
Приходите от интернет реклама у нас с ръст от 27%
Снимка: Архив, Reuters

Нетните приходи от интернет реклама в България за 2016 г. възлизат на 87,09 млн. лева, като отчитат ръст от 27% на годишна база. Темпът на ръста се засилва за втора поредна година - преди година беше отчетено нарастване от 22%, а преди две години ръстът беше 18,2 на сто.

Това се посочва в седмото поредно годишно проучване на пазара на Interactive Advertising Bulgaria (IAB), което беше представено в рамките на тазгодишния IAB Forum.

За трета поредна година в анкетата са включени и приходите, генерирани от кампании във Facebook и Google. Именно най-голямата в света социална мрежа е привлякла най-много рекламни приходи – 21,9 млн. лева спрямо 15,7 млн. лева през 2015 г. Следващото рекламно място по приходи е дисплей рекламата (без мобилна и видео), за което са били похарчени 21,33 млн. лева (16,95 млн. лева) година по-рано, стана ясно от презентацията на Чавдар Димов, мениджър "Проучвания и бази данни" в "Икономедиа".

Общо 19,8 млн. лева са били инвестирани в реклами в резултатите от търсене в Google (15,7 млн. лева година по-рано). С приходи в размер на 9,1 млн. лева следва YouTube, а други 6,81 млн. лева са били похарчени за видео (дисплей) реклама.

Мобилната (дисплей) реклама също расте изключително бързо – със 74% от 1,46 млн. лева до 2,69 млн. лева.

Участници в проучването AdEx 2016 са Алегро /OLX/ IQ Media, bg-mama, Интерактив Шеър – М, BGMaps, Медиа Агенция Аргент, bTV Медиа Груп, MediaS, Crimtan, Мейл БГ, Вестникарска група България, Нетинфо/Nova, VsichkiOferti, Пиеро 97, Dentsu Aegis Network, Photo Forum, Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, SBB Media, eTarget, Havas Group, Икономедиа, Httpool, Инвестор Медиа Груп и Xplora.bg.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
До "турчина": С 300 посетителя на ден, даже няма да можеш да се регистрираш в повечето компании, които продават реклама. А с 30 000 на ден би трябвало да печелиш доста повече от 500 лева на месец. Нещо послъгваш доста май.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората май не са чувалинза адблокери
5
0
 
0
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Просто изразявам мнения. От един турски сайт в който има субтитри на абсолютно всичко (turkce altyazi) и български (kolibka com) изкарах добри пари. Няма смисъл да обяснявам как. В Турция се цени старото и класиката.Чаплин, Джон Уейн, Клинт Истууд.Както и сайтове за изследвания на Космоса, Черни Дупки и т.нт. В 5 сутринта да имаш 35 посетителя на сайта а вечер след 8 часа 175 е хубаво. В Събота и Неделя по 300 онлайн.Изкарват се пари. Даже Адсенс си мълчи и плаща.
4
0
 
0
 
! Отговори
турчина преди 7 години
И най голямата грешка на сайтовете е, че си смениха темите. Шаблоните. По турските сайтове има галерия на главната страница. Плъзгаш с пръстче и виждаш последните заглавия заедно със снимки.Българските като ги гледам Дневник, Дарик, Нюз БГ не стават нито за компютър нито за телефон.Единствено Днec.бг, Сега и 24 часа стават.
3
0
 
0
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Отворих сайта си с турско айпи.Реклами на Самсунг и Тойота.С българско айпи.Реклами на изи кредит.
2
0
 
0
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Досега съм спечелил 15 хиляди лева от интернет. За две години. Със сайт на турски. Турция е велика държава. Посещават сайта дори от Аржентина и Бразилия. Русия не я броя. Половината са ботове на Яндекс.Но се работи много.
1
0
 
1
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Имам малко сайтче на турски. Посещават го 30 хиляди на ден. От Турция, Европа и САЩ. 250 евро на месец.. добре е за БГ стандарта. 500 лв. всеки месец.